Hodnotenie sezóny 2020/2021

PRIDANÉ: 16.4.2021

 

Nepostúpením do play-off sa sezóna pre Oceliarov skončila už začiatkom apríla. Vedenie klubu a realizačný tím A-tímu absolvovali niekoľko sedení, na ktorých zhodnotili priebeh sezóny po športovej i ekonomickej stránke.

Športový neúspech v strastiplnej sezóne

Pri hodnotení športových výsledkov je potrebné zohľadniť aj situáciu, ktorá samotnej sezóne predchádzala. Klub v lete bojoval s ekonomickými problémami spôsobenými predčasným ukončením sezóny 2019/2020. Tie sa podarilo čiastočne prekonať vďaka podpore U. S. Steelu, ale aj finančnej podpore ďalších partnerov a takmer 800 fanúšikov, ktorí sa zapojili do výzvy na záchranu klubu.

Káder bol skladaný s veľkým oneskorením v auguste športovým riaditeľom Janom Šťastným, a to aj za pomoci netradičného try-outu. Do sezóny nastúpil tím s veľkým počtom mladých hráčov, odchovancov a s podporou viacerých hráčov z predošlej sezóny (v tíme bolo až 18 Košičanov). Celkový rozpočet na káder sa hýbal na úrovni 1/3 v porovnaní so sezónou 2019/2020.

V záujme úspor nákladov prevzal rolu hlavného trénera Jan Šťastný, ktorý zastával aj pozície športového riaditeľa a šéftrénera mládeže. Po úvodnom zohrávaní sa však začali kopiť nekonzistentné výsledky spôsobené nízkou efektivitou v zakončení a množstvom mladých hráčov v zostave. Líderskú osobnosť Martina Pospíšila sa bohužiaľ vinou zranenia Chrisa Langkowa nepodarilo nahradiť. Pri absencii rozdielových hráčov sa nám nepodarilo vytvoriť si viaczápasové víťazné šnúry. Napriek tomu sme dokázali viackrát vyhrať nad favorizovanými tímami. V závere základnej časti sme mali vo vlastných rukách vybojovať priamy postup do play-off, no po vlastných chybách sme stratili dôležité body a nakoniec nezvládli ani kvalifikáciu proti Novým Zámkom.

Počas sezóny sa podarilo pre hráčov vytvoriť špičkové podmienky a do tréningového procesu zapracovať aj mladých perspektívnych trénerov. V drese Oceliarov na zápasy pravidelne nastupovali aj mladíci zbierajúci dôležité skúsenosti.

Napriek všetkým okolnostiam je nepostúpenie do play-off vnímané ako veľký neúspech.

Bez väčších záväzkov vďaka krízovému manažmentu

Zavedením krízových opatrení a minimalizáciou nákladov sa klubu podarilo vyrovnať dlh spôsobený pandemickými opatreniami zo sezóny 2019/2020. HC Košice a Slovan Bratislava sú zároveň jedinými klubmi platiacimi za prenájom ľadu, čo predstavuje enormný finančný náklad. Opatrenia zamedzujúce prítomnosť divákov pripravili klub o cca. 800 000 Eur a verejne avizované kompenzácie od štátu doposiaľ neboli zrealizované. Klubu sa však vďaka podpore partnerov a SZĽH podarilo sezónu prežiť a nevytvoriť ďalšie veľké záväzky, ktoré by ovplyvňovali začiatok budúcej sezóny.

Po ekonomickej stránke je dohratie sezóny za daných okolností veľkým úspechom a výsledkom zodpovednej manažérskej práce.

Veľký smútok v mládežníckych tímoch

Napriek všetkej snahe nebol mladým hráčom HC Košice kvôli reštriktívnym opatreniam umožnený plnohodnotný tréningový režim. Klub urobil všetky možné kroky, aby zabezpečil tréningy pre mladé nádeje, a to aj za cenu zvýšenia nákladov na trénovanie v skupinkách.

Potešiť nás mohli len reprezentanti Slovenska do 18 a 20 rokov, ktorí úspešne reprezentovali klub a výsledky akadémie, v ktorej evidujeme viac ako 15 reprezentantov. V spolupráci so zástupcami rodičov sa nám podarilo zaviesť pravidelné stretnutia s vedením klubu pod názvom Komisia mládeže a implementovať Klubový informačný systém (KIS). Pevne veríme, že sa tréningový proces mládeže a príprava na novú sezónu začnú čoskoro. 

Záverečný súhrn 

Športové výsledky A-tímu sú hlavnou vizitkou klubu a nepostúpenie do play-off musí byť v klube ako HC Košice vnímané ako veľký neúspech. Najvyšším cieľom hokejového klubu je však jeho ekonomické prežitie a fungovanie. Uplynulá sezóna bola bezprecedentne poznačená ekonomickou neistotou a enormným znížením rozpočtov, čo sa zákonite prejavilo aj na športovom výsledku.

Vedenie HC Košice už niekoľko týždňov pracuje na príprave novej sezóny, v ktorej sa klub chce vrátiť na adekvátne méty. Prísľub lepších časov dáva aj vývoj vakcinácie na Slovensku, ktorý by mohol znamenať návrat divákov na štadióny.

HC Košice úprimne ďakuje svojim partnerom a darcom, ktorí pomohli klubu prekonať najťažšie časy. Ďakujeme dobrovoľníkom, zamestnancom, hráčom, trénerom a rodičom mladých hráčov HC Košice i fanúšikom, ktorí nás podporovali pri dobrých i zlých výsledkoch a ktorí veria, že sa nám spoločnými silami podarí košický hokej vrátiť tam, kam patrí.